ALT OM AMNING

Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk

 

DEN TRYKTE UDGAVE AF DENNE BOG ER UDSOLGT - KØB E-BOGEN HOS DIN BOGHANDEL PÅ NETTET

KAN OGSÅ LÅNES SOM E-BOG VIA eREOLEN HER

"Alt om amning" er omtalt som klassiker i Vores Børn 24. april 2014: "Uanset om du er nysgerrig efter at vide alt om, hvordan du bedst ammer dit barn, eller om du kæmper med brystbetændelser eller for lidt modermælk, kan du få svar på dine spørgsmål her. Et decideret ammeleksikon - med en på én gang omfavnende og realistisk tilgang til livet som ammende mor."

ALT om amning af det nyfødte barn - barnets trivsel - ammeteknik og ammestillinger - amning og familieliv - tips og inspiration til livet med baby - amning og sex - ammeproblemer - hjælpemidler - amning af større børn - identitet som ammende mor - ammestop - flaskemadning - amning hvis mor eller barn er syg eller handicappet - faderens indflydelse på amningen - interviews med Bubber, Stina Ekblad m.fl. - og meget mere.

Baseret på den nyeste forskning og Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Forfatterne:
Stine Roldgaard (f. 1972) er sygeplejerske med speciale i barselspleje og amning. Har tidligere arbejdet på en svangreafdeling og arbejder nu på en barselsgang. Uddannet ammerådgiver gennem Foreningen Forældre og Fødsel, hvor hun fungerer som ammerådgiver. Stine er mor til fire børn og medforfatter til Bogen om hjemmefødsel.

Christina Tatarczuk (f. 1976) er hjemmegående mor til fem børn. Uddannet ammerådgiver gennem Foreningen Forældre og Fødsel, hvor hun tidligere har fungeret som ammerådgiver. Christina er forfatter til en række artikler om blandt andet familieliv, amning, børns søvn og brug af babyslynge.

209 sider, hæftet, illustreret
2. oplag
ISBN 978-87-991622-0-8
Vejl. pris kr. 248,-

 

Uddrag af kapitlet "Ammeproblemer":

Sår og revner

Sår og revner på brystvorterne er ofte meget smertefulde og desværre årsag til, at nogle kvinder får en skæv start på amningen og måske holder op med at amme tidligere, end de ellers ville have gjort. Som udgangspunkt vil en korrekt ammeteknik (rigtig ammestilling og korrekt sutteteknik), være den sikreste måde at undgå revner og sår på. Når dette er sagt, skal det straks tilføjes, at det for mange er svært at være helt sikker på, at barnet har rigtigt fat, især i etableringsfasen, og derfor vil mange ammende kvinder opleve, at brysterne i starten får lidt sutteblærer eller måske endda sår og revner.

Hvis man først har fået en øm brystvorte, kan selv en perfekt sutteteknik og ammestilling være ubehagelig og smertefuld, i hvert fald de første par minutter af måltidet, indtil mælken begynder at strømme og suget føles lidt blidere.

Hvis man har blødende sår eller sår med skorper, der bliver revet op ved hver amning, skal der gøres noget ved det, for udover at sårene i sig selv gør ondt, giver sår adgang for bakterier.

I nogle tilfælde kan man ud fra sårets placering og udseende se, om det er forkert sutteteknik, ammestilling eller infektion, der gør, at såret ikke heler hurtigt. Det kan være svært at afgøre selv, men en ammerådgiver eller sundhedsplejerske kan ofte hjælpe.

Barnet har for yderligt fat
Sår kan starte som smalle streger på brystvorten, der hvor barnet har "bidt" sammen om spidsen. Dette sker især, hvis barnet har for yderligt fat. Barnet kan godt svøbe flot om brystet i starten af amningen, men glider måske lidt af sidst i måltidet og får herved gumlet hul på brystvorten, der kommer for langt ned i munden i stedet for at ligge i spænd mellem ganen og det bageste af tungen.

Barnet ligger ikke lige for brystet
Hvis såret ses oven på eller under eller til én af siderne på brystvorten, kan det være fordi barnet ikke ligger lige for brystet, men ligger for langt til den ene eller anden side, for højt eller for lavt og derved trækker i brystvorten under amningen. I så fald gælder det om at flytte barnet en lille smule i retning mod såret. Det vil sige, at hvis såret er oven over brystvorten, skal barnet løftes lidt højere op, og hvis såret er på venstre side af brystvorten, skal barnet lægges lidt mere til venstre ved næste amning.

Små tricks
Nogle kvinder fortæller, at det hjælper på smerten at bedøve brystvorten med knust is i en vaskeklud inden amningen. Andre får mælken til at løbe, inden de lægger barnet til, mens andre igen altid lægger barnet til ved det mindst ømme bryst først, så barnets største sult og utålmodighed er overstået, når det skal have fat på det sårede bryst.

Hvis du får sår, efter at amningen har fungeret problemfrit i en periode, er det vigtigt at være opmærksom på de samme faktorer som under ammestarten, dog kan infektioner med svamp eller bakterier være årsagen, uden at der er tale om en egentlig "dårlig" sutteteknik.

Vigtigt at vide, hvis du har sår og revner
Det vigtigste er, at du ved hver amning sikrer dig, at barnet svøber rigtigt om brystet. Sørg også for, at det ikke er våde ammeindlæg, en generende trøje eller en amme-bh, der slider uhensigtsmæssigt på brystvorterne.

Lad brystvorterne lufttørre efter hver amning, og lad gerne lidt mælk tørre ind på brystvorterne, idet mælken indeholder helende stoffer. Sørg også for, at brysterne er tørre mellem amningerne.

Læg mærke til hvordan dit barn slipper brystet, når det er færdigt med at spise. Er det dig, der hiver det af under sug/vakuum, eller får barnet lov til at slippe selv med åben mund? Hvis du er nødt til at tage barnet fra, før det selv slipper, kan du liste en lillefinger ind i barnets mundvig og udligne undertrykket.

Nogle kvinder får sår og revner, hvis barnet ligger på en ammepude under amningen, fordi ammepuden ikke støtter barnet så godt som moderens arme. Barnet kommer til at "hænge" i brystvorten, og det kan give sår på oversiden af brystvorten.

Hvis brystet er angrebet af en bakterieinfektion på huden/brystvorten, skal man søge læge. Barnet kan smittes med disse bakterier, og små børn kan blive alvorligt syge af dem. Moderen skal behandles, hvorefter amningen kan fortsættes.

Uddrag af kapitlet "Ammestillinger":
Almindelig ammestilling

Moderen sidder opret i en stol, sofa eller seng med barnet liggende på tværs hen over maven. Barnets mave vender mod moderens mave, her kaldet mave-mod-mave. Barnets hoved hviler på moderens underarm/i albueledet, og moderen støtter med hånden barnets ryg og numse og trækker barnet helt tæt ind til sin krop. Moderens arm og eventuelt ryg kan støttes af puder eller en dyne.

Denne stilling er god for alle, der ikke har særlige behov for at blive skånet på grund af sår eller syninger. Stillingen kan også være god, hvis moderen har mælkeknuder ved siden af brystvorten på indersiden af brystet. Mødre med store bryster kan også benytte denne stilling og kan have brug for at lægge barnet på deres lår, så der skabes afstand mellem bryst og barn. Mødre med store bryster kan lægge et sammenrullet håndklæde eller en stofble under brystet, så brystet løftes en smule, hvilket skaber lidt afstand til barnet. 

Stilling

 

Uddrag af kapitlet "Amning af spædbarnet 0-6 måneder":

Identitet som ammende mor

At være nybagt mor kræver en omstilling af både krop og sjæl for de fleste kvinder. Sådan har det altid været, og sådan er det måske særligt i dag, hvor kvinder har mange roller og stiller store krav til sig selv. Det er ikke kun en kliché, at man både skal være mor, kæreste/kone, karrierekvinde, have tid til sig selv og helst også have overskud til at være noget for veninderne, den øvrige familie og måske ældre børn og deres kammerater og tage sin del af den daglige husholdning.

Det kan tage pusten fra enhver, og der er da også skrevet en masse om netop det emne. I forhold til en vellykket amning er problemet reelt, for stress og manglende evne til at slappe af og lukke øjne og ører for omgivelsernes krav kan meget let give ammebesvær. Måske oplever man et utilfreds barn, der ikke kan koncentrere sig ved brystet, måske tager det ikke nok på, eller måske vil det sutte hele tiden. Det er vigtigt at huske på, at barnet trives, når mor og far trives. Men dermed ikke sagt at en glad mor automatisk har et glad barn, for barnets behov skal i starten være dem, der dækkes først.

Som gravid går man og forestiller sig en masse ting om sig selv og livet med det kommende barn. Mange af drømmene går ikke i opfyldelse lige med det samme, og måske bliver man lidt ubehageligt overrasket over, hvor lidt "lyserødt" det egentlig er at få en baby. Der er meget blod, sved og tårer iblandet mælk, træthed og babygylp, især i starten, og hvis det ikke lige ligner det, man har læst om i babybladene, så kan man godt blive chokeret og ked af det. Ikke desto mindre er det virkeligheden, og mormodellerne i bladene har også haft ømme bryster, fedtet hår og en skrigende baby på armen.

Man kan gøre sig selv den tjeneste at acceptere situationen som en udviklingsproces. Den styrker ens identitet og evne til omstilling, og man skal være stolt af, at man er i stand til at skabe liv og ernære sit barn på den sundeste måde, nemlig ved amning.

Hvis du til tider føler dig som en malkeko, så dvæl lidt ved det og overvej, hvad der egentlig er så galt ved at give sit barn amningen som gave i en periode af ens liv. Det er af ubeskrivelig betydning for den lille ny, og så meget går der vel ikke fra en voksen kvinde?

Man må som mor erkende, at en del af fokus for altid har flyttet sig fra én selv og måske fra ens partner til barnet. Barnet fylder selvfølgelig mest i begyndelsen, men det vil altid fylde i tanker og sind, også når det når puberteten og senere flytter hjemmefra. Og det er måske egentlig ganske sundt, at man ikke går og piller i sin egen navle hele livet. At være engageret i sin moderrolle er en af de største og vigtigste opgaver, man har i livet. Det er en god investering at lade den rolle fylde noget.

Nu skal det selvfølgelig ikke blive så helligt, at man skal ofre alt for barnet og glemme sig selv, sit parforhold og sin egen identitet i amningens navn. Alligevel synes vi at ane en tendens i samfundet, hvor kvinder i den fødedygtige alder er kolossalt opmærksomme på egne behov og krav til omgivelserne og somme tider går ned med flaget, når de opdager, at man ikke kan opdrage på et lille barn eller få det til at passe ind i de flotte "kasser", man havde forestillet sig på forhånd.

Børn er en gave, og selvom vi nærmest føler, at vi har krav på dem i vores liv, så skal vi også huske, at de har krav på os. Det er os, der aktivt har valgt at få dem, ikke omvendt, og derfor skylder vi dem stor opmærksomhed og megen tid, også selvom det går ud over frisure, nattesøvn og voksentid.

Når amning føles hårdt
Det kan føles voldsomt at lægge krop til det lille barns konstante behov. Mange mødre oplever i denne periode at føle sig splittede mellem at elske deres barn over alt på jorden og have lyst til at være frie og uafhængige. De hyppige amninger både dag og nat kan tære på kræfterne, selvom moderen godt ved, at det er barnets behov, hun opfylder. Måske hjælper det at tænke på, at denne periode er kort og at du om nogle få måneder har en anden frihed til at gøre nogle af de ting, du plejer. I mellemtiden kan du måske benytte dig af de muligheder, der er forenelige med at have et lille ammebarn.

Uddrag af kapitlet "Amning og familieliv":
Amning og seksualitet

Når to bliver til tre, sker der som regel forandringer i parforholdet, men for mange kommende forældre opleves forandringerne allerede i graviditeten, hvor kvindens krop er bolig for et lille nyt væsen. Nogle parforhold styrkes gennem en graviditet, måske fordi perioden er livsbekræftende og intens, og fordi den giver anledning til at være sammen om noget, der er større end én selv.

Men for nogle par virker graviditeten og perioden efter fødslen lige modsat. For nogle føles det, som om der er kommet noget i mellem de to kærester, og selvom de begge elsker deres lille barn, kan det være besnærende at ønske sig tilbage til tiden, hvor der var tid og overskud til kærtegn, kys, sex og flirt.

Kvindens krop forandres under graviditeten, ligesom hendes hormonniveau tager nogle "rutsjebaneture". Det fortsætter i ammeperioden og kan påvirke både kvinden og hendes partner. Brysterne vokser, de kan få strækmærker eller begynde at hænge, der kan sprøjte mælk ud af dem, og de kan dufte anderledes. De har i det hele taget fået en helt ny funktion og er ikke længere kun til pynt og seksuel tilfredsstillelse. Brysterne fungerer som madpakker for barnet, og fysiologien har indrettet kvinden sådan, at det samme hormon, der udløser nedløbsrefleksen, som hjælper barnet med at drive mælk ud af brystet, også udløses ved orgasme. Det kan have mere eller mindre prisværdige konsekvenser, for det betyder, at kvinden under elskov kan lække fra brysterne, endog sprøjte med mælk.

For nogle mænd og kvinder er det bare en ekstra dimension i kærlighedslivet, noget naturligt eller frodigt, mens andre væmmes eller oplever det som ulækkert og upassende. Ikke desto mindre er det en helt normal hormonelt betinget reaktion. Mælkestrømmen kan stoppes, ved at man sætter en finger på hver brystvorte og trykker ind et lille stykke tid. Det kan man gøre, allerede når man mærker nedkøbsrefleksen prikke i brystvorterne, men man kan også vente til mælken løber. Det er også kendt, at kvinden under amning kan få en orgasmelignende fornemmelse i kroppen, hvilket kan vække både skyldfølelse og undren. Bare rolig det handler ikke om pædofili, men om at kroppen har samkoordinerede funktioner.

Kvinden kan i ammeperioden have mere tørre slimhinder end ellers, hvilket kan have betydning for sexlivet. Brug eventuelt lidt mandelolie, hvis skeden føles tør, men vær opmærksom på, at olie ikke anbefales til brug sammen med kondom, da det kan opløse gummiet. Eksplorationscreme eller glidecreme kan også bruges.

Partneren kan tro, at tørheden skyldes manglende lyst, og det er vigtigt at vide, at den er et normalt fænomen i ammeperioden. Muskulaturen i bækkenbunden kan også være påvirket af graviditet og fødsel. Der skal træning til, før kvinden genvinder sin sædvanlige styrke. Træning kommer både kvinden og manden til gode i sexlivet, da en stærk bækkenbund giver øger følsomhed og i øvrigt mindsker risikoen for inkontinens. Husk derfor at lave bækkenbundsøvelser dagligt, fx hver gang du skifter barnets ble.

Kvindens humør og sindsstemning kan i ammeperioden svinge fra lykkelig til ulykkelig på sekunder og partneren må følge med, så godt han kan. Det bedste man kan gøre for en ammende kvinde, er at forsøge at rumme hendes følelser, når de kommer. Det betyder også, at hendes lyst til og behov for kærtegn, kys og sex kan variere fra sporadisk over intenst til overfladisk, og at hendes partner efter bedste evne må forsøge at rumme dette. Han må også forsøge at indrette sig efter hendes træthed, som er naturlig og forventelig. Hvis han vil både sig selv og hende det godt, kan han hjælpe hende til at få sovet, mens han fx tager sig af huslige opgaver. At passe på sin kvinde kan betyde, at hun er mere oplagt til at nusse, kæle, kysse og elske.

Barnets far, kvindens partner, kan også opleve manglende overskud og lyst til intimitet. Hensynstagen gælder selvfølgelig begge veje, men til enhver tid bør kvinden og manden snakke åbent om deres behov, så de kan hjælpe hinanden og arbejde på at genfinde hinanden. Det er vigtigt at værne om kærligheds-og sexlivet. Brug tid på jeres kærlighedsliv, også selvom det føles akavet i starten, og selvom det er svært at passe ind med en baby. Drop actionfilmen på tv og brug i stedet en time på at ligge i ske. Et godt og stærkt kærlighedsliv styrker jeres sammenhold om forældreskabet.